• INEKO Sme škola s veľmi dobrými výsledkami
    • AKTÍVNE ŠPORTUJME Stolný tenis - vyzvi svojich spolužiakov na dvojhru alebo štvorhru cez prestávku na treťom poschodí
    • ERASMUS+ Pracujeme v novom medzinárodnom biotechnologickom projekte
    • ŠKOLSKÝ PORIADOK Aktualizovaný v záložke Rodičia
    • MYŠLIENKA TÝŽDŇA "Šťastie nie je o získavaní všetkého, čo CHCEŠ. Je o radosti zo všetkého, čo MÁŠ." Internet

Sviatok sv. Františka ozvláštnený češtinou I./1

Tohtoročná oslava sviatku patróna našej školy mala špeciálnych hostí z Českej republiky, z partnerskej školy v Brne, Cyrilometodějského gymnázia a strednej odbornej školy pedagogickej. Po septembrovej návšteve a podpise dohody o spolupráci v Brne k nám zavítalo 9 žiakov, riaditeľ školy Mgr. Štěpán Policer, zástupkyňa riaditeľa Mgr. Marie Ivanová a školský špirituál Vdp. Peter Beneš.

Nedeľné popoludnie patrilo individuálnemu programu slovenských rodín, česko-slovenskí kamaráti, ktorí sa spoznali a prvýkrát stretli na spišskonovoveskej železničnej stanici, sa prešli okolo Štrbského plesa, vystúpili na Tomášovský výhľad, alebo si pozreli miestne kultúrne pamiatky.

Zem – náš spoločný dom

Slávnostnú svätú omšu v gymnaziálnom kostole celebroval pán dekan, Mons. František Dlugoš.  Vo svojom príhovore nám priblížil encykliku sv. otca Františka Laudato si a práve príklad svätého Františka z Assisi, pre ktorého bola naša Zem sestrou, s ktorou sa ľudstvo delí o priestor, a zároveň matkou, ktorá ho prijíma do náručia. Vyzval nás, aby naša viera a pomoc svätého Františka boli hnacím motorom našej starostlivosti o miesto, kde žijeme, aj pre ďalšie generácie.

Po skončení slávenia Eucharistie sme sa presunuli do levočského kina, kde folkloristi roztočili prvé noty ľudových piesní (link-video). Na pódiu kinosály sa nám predstavili vtipným, ale spontánnym spôsobom stredoškoláci z Brna, pre ktorých sme nachystali krátky spoznávací program v Levoči a jej okolí.

Najkrajšie spomienky na fotkách

Vybrať najzaujímavejší moment z návštevy novej partnerskej školy nebude celkom jednoduché. Bude to organový sprievod pána riaditeľa počas česko-slovenskej svätej omše na Mariánskej hore? Alebo zatvorenie do Klietky hanby? Výstup na románsku vežu Spišského hradu? Na výber si môžeme nechať čas pri listovaní albumov v našich mobiloch.

Najdôležitejšie je, že vznikli nové priateľstvá a dnes už aj v Brne vedia, že gymnazisti v Levoči sa stretávajú pri Štúrovi.

Natália Bajtošová | 6.10.2015 21:36:57 | Duchovný program, Fotogalérie, Partnerské školy, Projekty