• INEKO Sme škola s veľmi dobrými výsledkami
    • AKTÍVNE ŠPORTUJME Stolný tenis - vyzvi svojich spolužiakov na dvojhru alebo štvorhru cez prestávku na treťom poschodí
    • ERASMUS+ Pracujeme v novom medzinárodnom biotechnologickom projekte
    • ŠKOLSKÝ PORIADOK Aktualizovaný v záložke Rodičia
    • MYŠLIENKA TÝŽDŇA "Šťastie nie je o získavaní všetkého, čo CHCEŠ. Je o radosti zo všetkého, čo MÁŠ." Internet

Stretnutie so spisovateľom Michalom Hvoreckým

Obohacujúce a inšpiratívne bývajú hodiny literatúry odohrávajúce sa mimo školských lavíc, a práve preto sme sa  veľmi potešili pozvaniu Knižnice Jána Henkela v Levoči na stretnutie so  slovenským spisovateľom a publicistom Michalom Hvoreckým, ktorý spolu s moderátorkou podujatia, riaditeľkou knižnice,  pani Jankou Dolanskou predstavil študentom 1.A  knižný komiks  zo série príbehov o Nežnej revolúcii ČIERNA OSLAVA (rok vydania 2019).

Autor vyrozprával dramatický príbeh na pozadí málo známej bratislavskej demonštrácie, ktorá sa odohrala v predvečer najdôležitejšieho dňa nežnej revolúcie 1989, prostredníctvom literárneho žánru, ktorý (paradoxne) bol na Slovensku do roku 1989 zakázaným žánrom a bol spravidla obmedzený na zábavný doplnok časopisov na pokračovanie („kreslený seriál“).

Pre prvákov gymnazistov, narodených v roku 2006, čiže sedemnásť rokov po nežnej revolúcii, je obdobie totalitného režimu ďalekou minulosťou. Kniha ukazuje mladým čitateľom našu históriu tak, ako sa o nej obyčajne v škole neučia. Aj hlavná postava Jana  je vo veku čitateľa, ktorému je primárne komiks určený. To, že Čierna oslava mala na slovenskom knižnom trhu úspech, svedčí fakt, že sa do posledného kusu vypredala. Ako inak, veď zrozumiteľne napísaný pútavý dej s pôsobivými ilustráciami sprítomňuje aj celkový štýl života vtedajšej doby.  Sme radi, že  kniha Michala Hvoreckého ostáva k dispozícii v levočskej knižnici aj pre tých našich študentov, ktorí nemali možnosť  zúčastniť sa tejto zaujímavej besedy a zo strany prvákov veľké poďakovanie za milú spomienku – spisovateľ obdaroval najaktívnejších čitateľov svojím skorším románom Dunaj v Amerike.

Dočítania, priatelia!

R.Milčáková

 

Natália Bajtošová | 7.10.2021 11:26:56 | Fotogalérie, Študenti