• INEKO Sme škola s veľmi dobrými výsledkami
    • AKTÍVNE ŠPORTUJME Stolný tenis - vyzvi svojich spolužiakov na dvojhru alebo štvorhru cez prestávku na treťom poschodí
    • ERASMUS+ Pracujeme v novom medzinárodnom biotechnologickom projekte
    • ŠKOLSKÝ PORIADOK Aktualizovaný v záložke Rodičia
    • MYŠLIENKA TÝŽDŇA "Šťastie nie je o získavaní všetkého, čo CHCEŠ. Je o radosti zo všetkého, čo MÁŠ." Internet

Jeden deň pre Indiu – video

Tehlička je 14. ročníkom pravidelného podujatia, ktoré sa koná v predveľkonočnom období s cieľom formovať ľudské postoje a budovať solidaritu i spoluzodpovednosť za životy ľudí vo svete. Prebieha v pôstnom období, ktoré je výnimočnou príležitosťou na vyjadrenie veľkodušnosti a zrieknutie sa materiálnych dobier v prospech núdznych.

Organizuje ju občianske združenie Savio spolu so Saleziánmi dona Bosca, ktoré sa zameriava na pomoc v chudobnejších krajinách a oblastiach sveta a snaží sa odstraňovať príčiny chudoby, zlepšovať medziľudské vzťahy a podporovať ľudí v tom, aby sami dokázali riešiť svoje problémy. Tento rok sa peniaze zbierali na pomoc ľuďom v oblasti Kérala v Indii, ktorú v auguste 2018 zasiahli ničivé povodne, ktoré pripravili tisíce ľudí o strechu nad hlavou. Prostredníctvom tejto zbierky sa opravia povodňou poškodené domy či nanovo postavia tie úplne zničené a zároveň sa zabezpečí spôsob živobytia pre najviac zasiahnuté rodiny.

Peniaze sa nezbierali len do pokladničiek, ale vymenili sa aj za rôzne aktivity. Žiaci mali možnosť zúčastniť sa mnohých zaujímavých aktivít, spomedzi ktorých si zvolili stať sa vrátnikom (14 žiakov), sekretárkou (2 žiaci) a upratovačkou (5 mimoriadne aktívnych žiačok, ktoré natočili úžasné video – pozrite si ho nižšie) za 3 eurá za osobu, naučiť sa niečo nové na lekcii futbalu pod vedením Karolíny Dovalovej a Simony Pentrákovej (11 žiakov), na lekcii futbalu pre chlapcov pod vedením Mareka Pacanovského a Matúša Pacovského (7 žiakov), volejbalu pod vedením Viktórie Kurucovej a Simony Pentrákovej (12 žiakov) a na lekciách fotografovania (11 žiakov) a gymnastiky (7 žiačok) za 1 euro za osobu pod vedením Soni Pollákovej ml., ktorá veľmi milo prekvapila a zaujala svojou výnimočnou angažovanosťou a profesionálnou prípravou na každú lekciu.

Do aktivít sa zapojili aj najmladší žiaci prímy A, ktorí na plagáty pripnuté v triede postupne nalepovali nálepky – malé tehličky, a tak symbolicky stavali domy pre ľudí v Kérali v Indii. Aj malá tehlička pomôže postaviť veľký celok. Tehličku na plagát nalepili v prípade, že vykonali nejaký dobrý skutok, zriekli sa sladkostí, sledovania televízie či používania počítača. Svojou obetou prispeli k tomu, aby sa toto dielo úspešne podarilo.

Celkovo sa zo zbierky, z darov a výmenou za aktivity podarilo vyzbierať 250 €, ktoré určite pomôžu ľuďom v Indii v ich neľahkej situácii.

M. Hvilová

 

Natália Bajtošová | 21.4.2019 19:32:31 | Charitatívne aktivity, Videogaléria