• INEKO Sme škola s veľmi dobrými výsledkami
    • AKTÍVNE ŠPORTUJME Stolný tenis - vyzvi svojich spolužiakov na dvojhru alebo štvorhru cez prestávku na treťom poschodí
    • ERASMUS+ Pracujeme v novom medzinárodnom biotechnologickom projekte
    • ŠKOLSKÝ PORIADOK Aktualizovaný v záložke Rodičia
    • MYŠLIENKA TÝŽDŇA "Šťastie nie je o získavaní všetkého, čo CHCEŠ. Je o radosti zo všetkého, čo MÁŠ." Internet

DIKTÁT-orské predpoludnie

Na 1. ročníku Majstrovstiev levočských stredných škôl v písaní diktátu nás reprezentovali piati žiaci: Ľubomíra Jurečková /II.A/, Jana Plačková /III.A/, Jana Kurucová /III.B/, Stanislava Koščáková a Pavol Hrebeňár /obaja zo IV.B/.

„Stáť nad mapou svojej otčiny, nad podlhovastým nemehlom vrazeným ako klin do stredu terča menom Európa, ktorému koleno juhu vrazili do žalúdka a sever dopadol tak ťaživo na chrbát tomuto zvieratku, až sa zvlnil do veľhôr, s hlavou vystrčenou k východu slnka, s túžbou priblížiť sa tým priestorom, z ktorých sa vzišlo pred rozhodnutím k veľkej púti, áno, byť pánom na d týmto priestorom, na ktorý si tisícročia robili iní nárok, a predsa sa im ho nikomu nepodarilo vyrvať, ani on už teraz nedovolí nikomu s ním hazardovať, pretože vlastní kľúč nielen k jeho obrane, ale i k zväčšeniu predpokladajúcom útok.“ /Karol Horák: Medzivojnový muž/

Toto bola prvá veta diktátu, ktorý písali levočskí stredoškoláci v prvom kole novej súťaže, ktorú zorganizovala SOŠ Majstra Pavla na Kukučínovej ulici v Levoči. Naši štyria žiaci sa prebojovali do užšieho finále a ocitli sa medzi trinástimi najlepšími žiakmi.

Finálový diktát bol impozantný najmä rozsahom a testoval naozaj všetky dôležité pravopisné aj gramatické javy nášho súčasného spisovného jazyka. Najdôležitejšie je, že na striebornej priečke sa ocitli dve naše študentky s rovnakým počtom /trestných, mínusových/ bodov: druháčka Ľubka Jurečková sa delí o druhé miesto s maturantkou Stankou Koščákovou. Gratulujeme!

Všetkým DIKTÁT-orom  ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, zaslúžia si veľké jednotky z materčiny a ocenené dievčatá sa isto tešia z knižnej nádielky organizátora a sponzora súťaže – vydavateľstva Modrý Peter.

Natália Bajtošová | 22.10.2015 09:59:32 | 2015/2016, Fotogalérie, Súťaže