• INEKO Sme škola s veľmi dobrými výsledkami
    • AKTÍVNE ŠPORTUJME Stolný tenis - vyzvi svojich spolužiakov na dvojhru alebo štvorhru cez prestávku na treťom poschodí
    • ERASMUS+ Pracujeme v novom medzinárodnom biotechnologickom projekte
    • ŠKOLSKÝ PORIADOK Aktualizovaný v záložke Rodičia
    • MYŠLIENKA TÝŽDŇA "Šťastie nie je o získavaní všetkého, čo CHCEŠ. Je o radosti zo všetkého, čo MÁŠ." Internet

Beseda so spisovateľkou Irenou Brežnou

Gymnázium Janka Francisciho-Rimavského Levoča v spolupráci s Knižnicou J. Henckela v Levoči a s Fondom na podporu umenia zorganizovalo dňa 21.11.2019 besedu so slovensko-švajčiarskou spisovateľkou a novinárkou Irenou Brežnou.

Prostredníctvom úryvkov svojho životopisného románu Na slepačích krídlach si I. Brežná zaspomínala na detstvo, ktoré prežila v neľahkej dobe päťdesiatych a šesťdesiatych rokov 20. storočia v Trenčíne a následne vysvetlila pohnútky, ktoré viedli jej rodičov k rozhodnutiu emigrovať v roku 1968 do Švajčiarska, kde autorka odvtedy žije.  Pri spomienkach na mladosť v Bazileji poukázala I. Brežná najmä na pomoc a podporu Švajčiarov, ktorí je pomohli úspešne sa integrovať v tejto krajine. Apelovala hlavne na súčasnú spoločnosť, aby sa nebála migrantov, potlačila prejavy xenofóbie a rasovej neznášanlivosti, čím chcela poukázať na to, že aj ona sama je dôkazom úspešnej integrácie, pokiaľ spoločnosť podá emigrantom a utečencom pomocnú ruku. V besede s mladými gymnazistami sa vrátila aj k udalostiam v roku 1989, ktorý nesporne patrí k najdôležitejším míľnikom našej novodobej histórie.

Beseda v aule Gymnázia Janka Francisciho-Rimavského v Levoči sa uskutočnila pri príležitosti osláv 30. výročia Nežnej revolúcie.

                                                                                                                                             PhDr. Soňa Polláková

Natália Bajtošová | 24.11.2019 18:01:39 | Aktivity v oblasti prevencie