• INEKO Sme škola s veľmi dobrými výsledkami
    • AKTÍVNE ŠPORTUJME Stolný tenis - vyzvi svojich spolužiakov na dvojhru alebo štvorhru cez prestávku na treťom poschodí
    • ERASMUS+ Pracujeme v novom medzinárodnom biotechnologickom projekte
    • ŠKOLSKÝ PORIADOK Aktualizovaný v záložke Rodičia
    • MYŠLIENKA TÝŽDŇA "Šťastie nie je o získavaní všetkého, čo CHCEŠ. Je o radosti zo všetkého, čo MÁŠ." Internet

Ako sme strašili vo veži…

Vo štvrtok 29.9.2016 sa členovia „vrcholového tímu“ Historického krúžku podujali na náročný výstup po schodoch veže Baziliky sv. Jakuba v Levoči. Cieľom náročného stúpania po 212 (213 či možno aj 216 schodoch – nuž viete, historici a matematika akosi nejde dohromady) bol byt strážnika vo výške 50 metrov nad zemou. Majiteľ tohto lukratívneho vzdušného apartmánu (rozumej stredoveký strážnik na ploche 9m2) v minulosti neustále bdelo sledoval Levoču zhora a včas upozorňoval mesto na blížiace sa nebezpečenstvo v podobe vznikajúceho požiaru či blížiaceho sa nepriateľa.

Náš výstup chvíľami vyzeral naozaj viac hystericky než historicky, ako napríklad vo chvíli, keď nám naša sprievodkyňa – vyučujúca dejepisu Soňa Polláková, vyznajúca sa nielen v zákutiach veže, ale aj vo vypínačoch elektriky – zhasla uprostred schodišťa svetlo a dožičila nám tak pohľad, aký sa naskytol prvým objaviteľom útrob veže. Tma ako v rohu (či skôr vo veži)…

Napokon sme vystúpili až na vrchol veže (no dobre, priznávame, tak asi 20 metrov pod jej vrchol, vyššie chodia už len holuby a revízori bleskozvodu) a tu sa nám z vtáčej perspektívy naskytol úžasný výhľad na Levoču zo všetkých svetových strán. Na záver sme sa podpísali do kroniky návštev a dali si  predsavzatie, že raz tu  budeme „strašiť vo veži my“ – pardon raz tu budeme sprevádzať  my!

Natália Bajtošová | 29.9.2016 19:01:04 | Fotogalérie, Žiacke novinky