• INEKO Sme škola s veľmi dobrými výsledkami
    • AKTÍVNE ŠPORTUJME Stolný tenis - vyzvi svojich spolužiakov na dvojhru alebo štvorhru cez prestávku na treťom poschodí
    • ERASMUS+ Pracujeme v novom medzinárodnom biotechnologickom projekte
    • ŠKOLSKÝ PORIADOK Aktualizovaný v záložke Rodičia
    • MYŠLIENKA TÝŽDŇA "Šťastie nie je o získavaní všetkého, čo CHCEŠ. Je o radosti zo všetkého, čo MÁŠ." Internet

Ako sa žilo pred vyše sto rokmi …. V kaštieli

Ak by ste niekomu položili otázku, čo si predstavuje pod tým, ako sa žilo pred vyše sto rokmi, väčšine by sa vybavili obrazy z nejakého skanzenu, plného dreveničiek s poľnohospodárskym náčiním, nízkymi zárubňami, hlinenou podlahou a keramikou nad kachľovou pecou. Odlišný spôsob života však fungoval aj vedľa dreveničiek, v kaštieľoch a kúriách na vidieku obývaných šľachtou.
Práve také jedno vidiecke šľachtické sídlo – kaštieľ rodiny Csáky v Spišskom Hrhove sme navštívili v rámci nášho Dejepisného seminára žiakov III.A a Septimy 14.9.2022. Úžasnou lektorkou-sprievodkyňou nám bola Sofia Macejová zo septimy, ktorá kaštieľom sprevádzala turistov počas uplynulého leta. Porozprávala nám nielen o tom, kedy bol kaštieľ postavený, kto boli jeho obyvatelia, ale priblížila nám hlavne ako s v ňom žilo pred vyše sto rokmi. Spoločne sme obdivovali nielen nádhernú architektúru, vycibrený vkus majiteľov, ich lásku k umeniu, knihám a prírode, čoho dôkazom bol aj nádherný park, ale aj ich záujem o technické výdobytky doby – hrhovskí Csákyovci vlastnili nielen jedno z prvých áut na Spiši, ale v kaštieli sa svietilo elektrinou a kúrilo ústredným kúrením…
A hoci kaštieľ ešte čaká poriadne dlhá a náročná rekonštrukcia, máme už aj plány čo by sme tam potom mohli robiť: „Čo keby sme tu mali stužkovú?“ , napadlo septimánom.

 

Natália Bajtošová | 15.9.2022 15:35:40 | Fotogalérie, Študenti